De verwarming en de katten vacht

Gepubliceerd op 15 november 2022 om 12:29

Je zal wel denken, wat heeft de verwarming nu met de kattenvacht te maken? Door dat de verwarming aangaat krijg je een lage luchtvochtigheid in huis, deze lage luchtvochtigheid zorgt voor verschillende problemen bij de kat. De vacht word slecht, de huid begint te jeuken en de kat krijgt geirriteerde slijmvliezen vanwege een droge bek.
Op het moment dat de verwaming aangaat krijgt men een lage luchtvochtigheid wat zorgt voor een droge lucht in huis. Welke problemen krijgt de kat en wat kan je doen om de luchtvochtigheid weer omhoog te krijgen en de katen vacht een handje te helpen?

Het is belangrijk om voor de vries periode bij de kattentrimmer langs te gaan zodat er door de trimmer gezorgd word dat de huid in goede staat verkeert zodat je goed de winter periode door komt. De winter periode is door de lage luchtvochtigheid in huis en de dikke winter vacht de moeilijkste periode voor de vachtverzorging.

 

Waar krijgt de kat last van en wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je kat zo goed mogelijk de winter door komt?

De kat krijgt last van:

- statische vacht, fleece dekentjes zorgen voor een extra statische vacht. Vervang fleece dekentjes door katoen fleece.
- doffe vacht, hierdoor gaat de vacht sneller klitten.
- geirriteerde huid, hierdoor gaat de kat zichzelf krabben.
- geirriteerde slijmvliezen, hierdoor niest de kat vaker.

Stappen die je kan ondernemen om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden zijn:

- goed ventileren, 2 a 3 maal daags zo'n 15 minuten
- luchtbevochtiger gebruiken, dit is de meest effectieve manier
- verwarmingbakje
- water bakjes op de grond zetten als je vloer verwarming hebt, zo zal de kat vaker drinken en door de vloer verwaring verdampt het water.


Het is vaak niet genoeg om maar 1 ding te doen, je hebt wel meerdere punten nodig om er uit eindelijk ervoor te zorgen dat je het juiste klimaat in huis hebt. De juiste luchtvochtigheid licht tussen de 50% en 55%Je kan een hygrometer aanschaffen om de luchtvochtigheid in je huis te controleren. Hiermee kan je goed bijhouden hoe de luchtvochtigheid ervoor staat terwijl je de verschillende bovenstaande punten probeerd, zo kom je er zelf het makkelijkst achter wat voor jou huis en situatie de meest efficiente manier is.

Laat de vacht van de kat met rust! Je kan 1 keer in de week met een slicker borstel over de haren gaan om losse haren op te nemen. Merk je dat de vacht hier statisch van word? Gebruik dan alleen een nat microvezel doekje. Het is wel belangrijk om de vacht te controleren op klitten. Ga met je handen door de vacht van de kat voelen om te kijken of je ergens klitten kan opsporen, de klitten kan je er vevrvolgens uit halen  met de combikam of uitpluizen met je handen.
Merk je dat de vacht van de kat na alle goede bedoelingen nog steeds erg statisch en dof blijft? Je kan dan de pipetjes gebruiken van 'allerderm spot-on kat'. Deze pipetjes zorgen voor het herstellende vermogen van de huid en vacht.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.