Vacht functies

Gepubliceerd op 15 april 2022 om 20:33

De belangrijkste aspecten van de vacht leg ik u uit in dit blog. Hierin maak ik duidelijk hoe belangrijk het is om de vacht zo goed mogelijk in takt te houden tijdens het trimmen en waarom ontwollen een absolute NO GO is.

De vacht van de kat heeft belangrijke functies:

- bedekking

- vormgeving

- isolatie

- regeling van temperatuur

- bescherming

- verzamelplaats zintuigen

De vacht is dus gevoelig en belangrijk, daarom is het zo van belang om de vacht zo intact mogelijk te laten.

 

In 1 haarzakje zit 1 dekhaar en meerdere wolharen. Dekharen zijn stevig en blijven zo lang mogelijk zitten. Wolharen zitten los in de vacht en kunnen hierdoor makkelijk geofferd worden als de kat zich krabt of bezeert. De wolharen beschermen dus van buiten af, echter geven deze ook de meeste vacht problemen doordat de haren gegolfd zijn en ze daardoor eerder klitten. Hiernaast heeft de kat ook nog verspreid over de vacht maar niet zichtbaar tylotriche haren, deze zijn verbonden met een zenuw en geven warmte, kou en druk door aan de hersenen. 

 

Ontwollen.. is dus een absolute NO GO, hiermee haal je de wolharen weg en zo heeft de kat dus geen extra bescherming meer als er iets gebeurd. Naast de bescherming die je weghaalt zorg je er ook voor dat je de vachtcyclus verstoord.

Hoe vaker je ontwolt hoe slechter de vacht terug komt, je beschadigd namelijk de huid en vacht en hierdoor gaat het sneller in de klit en vilt.

De rui is een natuurlijk proces, accepteer die extra haren in huis en stofzuig een keer extra.  Maar maak de vacht niet kapot met ontwollen want hier hebben jij en de kat uit eindelijk later alleen maar meer last van. Laat de gezonde vacht met rust.


 »