Basis stappenplan vachtverzorging

Gepubliceerd op 15 april 2022 om 21:14

Hoe kan je zelf op de juiste manier de vacht controleren en helpen als het nodig is?

De belangrijkste regel: is er niks mis met de vacht? laat het met rust!

Om te controleren of de vacht goed is kan je dagelijks een simpele vachtcontrole uitoefenen. Je aait dagelijks je kat en tijdens het aaien kan je mooi de vacht controleren. Voel je een kleine klit zitten? Pak de combikam (of doe het met je handen) en pluis de klit uit. Doe dit op een manier dat de kat het leuk vind, zoals met een speeltje of tijdens het knuffelen. Op deze manier blijft het nog leuk ook voor de kat! Merk je direct dat de kat het niet leuk vind en/of krijg je de klitten niet onder controle? schakel direct hulp in van een trimmer.

 

Vachtcontrole: Ga met je handen door de vacht en speur klitten op, dit kan ook als de kat slaapt.

Een klitje gevonden? Verwijder met je vingers door de klit zachtjes en rustig uit te pluizen.

Lukt het niet of merk je direct dat de klit daarvoor te groot is of vervelend zit? pak de combi kam en gebruik alleen de eerste 2 grove punten om de klit van onder uit haartje voor haartje los te maken. Zonder kracht en alleen bij de klit.

Lukt dit niet? reageert de kat pijnlijk? Stop en schakel een trimmer in.

 

Je kan tijdens de rui 1 a 2 keer in de week een vochtig microvezel doekje gebruiken en hiermee de vacht aaien. Zo neem je losse haren op en beschadig je zo min mogelijk de vacht.

Je kan daarnaast alleen als het echt nodig is de slickerborstel 1 keer in de week gebruiken om ook losse haren te verwijderen. Laat de borstel los in de hand liggen en ga losjes de vacht over.

 

Extra kammen werkt altijd averechts, doe daarom alleen de klitten en niks anders.

Altijd extra controle uitoefenen bij katten die zich niet goed kunnen wassen door stress, ziekte of pijn.


«   »