Kat- en vachtvriendelijk trimmen, wat is dat nou?

Het welzijn van de kat staat voorop en om angst en stress zoveel mogelijk te beperken zorg ik voor de volgende dingen
- schone materialen en kleding
- samenwerking met de kat, een kat is een control freak en tijdens de behandeling zorg ik er voor dat hij het gevoel heeft die controle te behouden
- ik let constant op lichaamstaal, stres signalen en geluiden.
- een korte pauze is geen probleem
- ik maak gebruik van kattenkruid, snoepjes en speeltjes

Vacht vriendelijk betekend dat er zoveel mogelijk vacht in takt wordt gehouden want de vacht heeft belangrijke functies. Deze lees je hier

De behandeling 

Voor de behandeling spreken we in overleg af waar ik in uw huis kom te staan, de beste plek is een plek waar de kat niet of nauwelijks komt en met zo min mogelijk prikkels van eventuele andere huisdieren en/of kinderen. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk midden in de woonkamer maar het is een minder ideale plaats. Er mag 1 iemand bij de behandeling aanwezig zijn, echter kan het zijn dat ik opmerk dat het beter is als ik alleen met de kat ben.

De trimbehandeling begint met een rustige kennismaking met de kat en ondertussen controleer ik de vacht en nagels. Na deze bevindingen weet ik of de klitten met de hand, kam of scheer apparaat verwijderd moeten worden.
Soms zit er niets anders op dan scheren, maar doordat ik kat en vachtvriendelijk werk betekend dit dat de kat mogelijk als 'gatenkaas' naar huis gaat. Want alle gezonde vacht blijft altijd in takt want dit zorgt voor de juist vacht cyclus, lees hiervoor mijn blog vacht cyclus voor alle uitleg.

De lengte van de behandeling hangt af van de vacht en hoe de kat mee werkt. Ik trim niet langer dan 50 minuten ivm de stress die het de kat meegeeft. Ook al doe je je uiterste best om het stress niveau zo laag mogelijk te houden, de kat zal bijna altijd lichte stress ervaren van de behandeling.

Na de behandeling zal ik de oren, ogen en tanden controleren mits de kat het nog toe staat.